Nieuws uit de klas

 

Leestips voor thuis!

1) Voer een voorbereidend gesprekje over wat u samen met uw kind gaat lezen, wat er al van bekend is, voorspellen wat er gaat gebeuren, enzovoorts.

2) Lees samen hardop, in koor. Trek uw kind mee in de tekst door bijvoorbeeld te vertellen dat u leest en dat uw kind hardop meeleest. Zorg er wel voor dat u uw tempo aanpast aan uw kind. Het voorlezen van u werkt als feedback op het lezen van uw kind. 

3) Op eigen teken mag uw kind zelf verder lezen.

4) Pas, wanneer uw kind vastloopt, de wacht-hint-prijsaanpak toe:  *wacht bij een foutje of hapering eerst even zodat uw kind zichzelf kan corrigeren;  *geef uw kind een hint als het zichzelf niet corrigeert (bijvoorbeeld ‘lees het woord eens zoemend’, *herhaal de zin, vraag naar de laatste letter);  *prijs uw kind (zeg bijvoorbeeld ‘dat las je goed’, ‘dat was een lang woord en je hebt het toch niet spellend gelezen’, ‘je hebt het goed zoemend gelezen en niet spellend’).

5) Lees daarna samen weer een stukje in koor, totdat uw kind een teken geeft dat het alleen verder wil lezen.

6) Onderbreek af en toe om: *een moeilijk woord uit te leggen; * aandacht te besteden aan het verloop van het verhaal (terugblik, vooruitblik, snap ik het nog?).

7) Praat na het lezen even over: *hoe het lezen verliep (vooral complimenten, maar ook tips); *wat er gelezen is (snapte je waar het over ging?);  *wat jullie van het verhaal vonden.