Checklist hoofdluis

Belangrijk

In eerste instantie is het de taak van de ouder(s)/verzorger(s) om kinderen op hoofdluis te controleren. De school kan daarbij ondersteuning geven.
Als op school hoofdluis wordt geconstateerd, gaat de procedure als volgt:

• De ouder(s)/verzorger(s) worden op de hoogte gebracht door een brief van de school.
  • De school raadt aan om uw kind direct te behandelen met een hoofdluismiddel.
  • Als er na een week, bij de nacontrole, opnieuw hoofdluis of neten worden geconstateerd, zal er telefonisch contact worden opgenomen met de ouder(s)/verzorger(s).
  • Als de situatie onveranderd blijft, wordt gevraagd of de G.G.D. contact mag opnemen met de ouder(s)/verzorger(s).
  • Als ouder(s)/verzorger(s) onvoldoende of niet meewerken om actief de luizen en/of neten te bestrijden, kan uw kind geschorst worden door de schooldirectie.

Tips en richtlijnen

• Behandel hoofdluis met een middel dat verkrijgbaar is bij apotheek of drogist. Herhaal de behandeling na een week.
  • Lees de bijsluiter goed en volg de aanwijzingen precies op.
  • Gebruik voor kinderen met lang en dik haar een grotere hoeveelheid van het middel, anders is de behandeling zinloos.
  • Kam na de behandeling het natte haar met een luizenkam.
  • Om neten eitjes makkelijker los te krijgen kunt u één deel azijn mengen met vier delen water.
  • Blijf tenminste twee weken na de behandeling het haar controleren en kammen met een luizenkam.
  • Contoleer ook andere familieleden op luizen en neten.
  • Dode neten blijven aan het haar kleven en groeien er vanzelf uit. U kunt deze eruit knippen of kammen. Vraag om advies in de apotheek of drogist.
  • Neten die ongeveer twee paar centimeter van de hoofdhuid af zitten kunnen luizen bevatten en kunnen mogelijk een nieuwe besmetting opleveren. Zitten de neten verder in het haar dan zijn ze leeg en niet schadelijk.
  • Als het haar al twee keer behandeld is met hetzelfde middel en de hoofdluis is nog steeds aanwezig, dan behandelen met een ander middel (mogelijk lotion).
  • Kleding, beddengoed, knuffels, mutsen, sjaals enzovoorts, uitwassen op 60°C.
  • Spullen die niet uitgewassen kunnen worden, in een plastic tas stoppen en 24 uur in de diepvries steken of een week lang buiten luchten.
  • De luizenkam ook behandelen met een hoofdluismiddel, in de afwasmachine stoppen, 30 minuten in de droger stoppen of met alcohol desinfecteren.
  • Het huis, het bankstel en bekleding van auto goed stofzuigen en de stofzuigerzak verwisselen.